Metse-BTS    Begeleiding, Training en Scholing

Start Omhoog

Veel branden worden veroorzaakt door elektrische apparatuur. Een goede brandpreventie begint met zorgvuldig omgaan met elektrische apparatuur. Doe de brandtest op: http://www.brandtest.nl

Een leuke puzzel over vervangingsweerstanden op: http://www.puzzle.dse.nl/arith/index_nl.html#replacement_resistance

Video over signaalverwerking: http://www.schooltv.nl/beeldbank/zoekresultaten?o=1541354&gr=vo

Video over de elektriseermachine: http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20081124_elektriseermachine01

De gevaren van elektriciteit

Een sterk verhaal is een prachtig didactisch middel om de nieuwsgierigheid van de leerlingen te prikkelen en ze tot nadenken aan te zetten.

Twee jaar geleden stond in de krant dat in Duitsland een elektriciŽn zijn been gebroken heeft door elektriciteit. Twee elektriciŽns zijn lampen aan het monteren in een nieuw flatgebouw.Om dit te doen staan ze op een trap, tot hun middel in een systeemplafond. De oudste elektriciŽn vraagt aan zijn hulpje of hij even koffie wil halen. Die verlaat de ruimte waar ze bezig zijn. De andere elektriciŽn werkt verder.Op een gegeven moment glijdt zijn schroevendraaier in de mouw van zijn overall. Omdat hij zijn handen vol heeft, besluit hij door middel van schudden de schroevendraaier uit zijn overall te krijgen. Het lukt, de schroevendraaier glijdt zijn broek in.Om deze eruit te krijgen schudt de man heftig met zijn been. Op dat moment komt zijn hulpje binnen.Deze ziet alleen de benen van zijn collega schudden en hij denkt meteen dat die wordt geŽlektrocuteerd.Maar hij heeft goed opgelet op school. Hij pakt een stuk hout dat naast de deur staat. En slaat zijn collega met een geweldige mep van de trap af. Deze is hier niet op bedacht, valt en breekt zijn been. Zie je wel, elektriciteit is gevaarlijk.

Bron: Burger, P. (1996).De gestolen grootmoeder: sagen en geruchten uit het moderne leven.Amsterdam:Ooievaar.