Metse-BTS    Begeleiding, Training en Scholing

Start Omhoog

Vet is belangrijk voor het menselijk lichaam. We gebruiken het als brandstof of slaan het in het lichaam op als energiereserve. In een gezond eetpatroon mag ongeveer 20 % tot 40 % van de joules (calorieën) bestaan uit vet. Maximaal 10 % mag uit verzadigde vetten bestaan. Dit is momenteel 13-14 %. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat Transvet 10 keer slechter voor hart- en bloedvaten is dan verzadigd vet. Vette vis met gezonde omega vetten DHA en EPA zijn goed voor hart- en bloedvaten. Vet is ook belangrijk als drager van smaakstoffen en van de in vet oplosbare vitaminen A, D en E.

Chemisch gezien bestaan vetten uit esters van glycerol met drie vetzuren. De vetzuren zijn lange koolwaterstofketens met aan het uiteinde een carbonzuurgroep (-COOH). De lange koolwaterstofketen kan verzadigd zijn (geen dubbele bindingen), enkelvoudig onverzadigd (één dubbele binding) of meervoudig onverzadigd (meer dubbele bindingen). De vorm van de keten wordt ook wel configuratie genoemd. Omdat een dubbele binding star is, bestaan er twee vormen: de cis-configuratie met de koolstofketens naar dezelfde kant gericht en de trans-configuratie met de koolstofketens naar tegenovergestelde kanten gericht.

De meeste vetzuren in ons voedsel hebben meer dan 12 koolstofatomen. Langeketenvetzuren, die in vis voorkomen, zijn meervoudig onverzadigde vetzuren met meer dan 20 koolstofatomen. De onverzadigde vetten en de transvetten zijn de slechte vetten en de onverzadigde vetten zijn de goede vetten.

De vetachtige stof cholesterol is onmisbaar in het lichaam bij het maken van celwanden, hormonen en gal. Het lichaam maakt zelf cholesterol aan in de lever, maar zit ook in voedsel zoals mosselen, eieren en garnalen. Het bloed vervoert cholesterol door het aan eiwitten te binden.. Deze verbindingen worden lipoproteinen genoemd. Er zijn twee verschillende lipoproteinen.