Metse-BTS    Begeleiding, Training en Scholing

Start Omhoog

Vitaminen en mineralen 

De naam vitamine is gevormd uit het Latijnse vita (leven) en amine (een organisch chemische stikstofverbinding). Het zijn voedingscomponenten, die in tegenstelling tot de voedingsstoffen (koolhydraten, vetten en eiwitten) geen energie leveren, maar die wel essentieel zijn voor een goed verloop van de stofwisseling (het metabolisme). Een goede stofwisseling beschermt tegen infecties en ziekten. Er zijn twee grote groepen vitaminen: de vetoplosbare en de wateroplosbare vitaminen. De meeste water-oplosbare vitaminen worden in vivo (in een organisme) omgezet in coŽnzymen die samen met metabolische enzymen samenwerken om hun biochemische functies uit te voeren. Vitaminen kunnen ook werkzaam zijn op bepaalde plaatsen direct in de stofwisseling. Enkele vitaminen krijgen pas in het lichaam hun definitieve vorm, de vorm waarin zij daarvoor voorkomen noemt men pro-vitaminen. Wie gevarieerd eet, krijgt alle noodzakelijke vitaminen en mineralen binnen. De ADH, de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid is voor mannen en vrouwen verschillend. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is afhankelijk van regio, klimaat en voedingsgewoonte. De ADH wordt uitgedrukt in mg = milligram (duizendste van een gram) of in Ķg = microgram (duizendste van een milligram = miljoenste van een gram)

Vitamine C en E en caroteen zijn belangrijke antioxidanten. Antioxidanten beschermen tegen vrije radicalen (moleculen met ongepaarde elektronen. De goede kant van vrije radicalen is dat ze bacteriŽn en virussen onschadelijk kunnen maken. De slechte kant van vrije radicalen is dat ze reageren met lichaamseigen stoffen zoals vetzuren, cholesterol, DNA, enz., waardoor schade kan ontstaan aan celmembramen, bloedvaten en erfelijk materiaal. Ze hebben een belangrijke invloed op de ontwikkeling van kanker, Parkinson, suikerziekte en een aantal neurologische aandoeningen. Boven het veertigste levensjaar neemt de natuurlijke weerstand tegen vrije radicalen geleidelijk af. Dan is het verstandig extra anti-oxidanten in te nemen.

 De vitaminen

Vitamine A (retinol) = C20H30O is een vetoplosbaar vitamine. Het voedt de organen en is voor weerstand, gezichtsvermogen (voorkomt nachtblindheid), normale groei, gezonde huid, gezond tandvlees en haar. De ADH is 1000 Ķg/dag (m) en 800 Ķg/dag (v). De maximaal veilige dosis is 3000 Ķg/dag. Lever, vis, eigeel bevat veel vitamine A.